• Vissersdorpderby levert na veel spanning geen winnaar op

  De vissersdorpderby, ofte wel het cruciale voetbalgevecht tussen de subtoppers vv IJmuiden en Stormvogels, heeft na een spannende, maar niet al te mooie pot geen winnaar opgeleverd. De inzet van deze stadsderby was, met nog twee duels voor de boeg, op zoek te gaan naar het zo goed als zekere kampioenschap van de tweede periode, maar dit ultieme streven werd door een 1-1 gelijk spel uitgesteld naar de twee wedstrijden die op 7 maart a.s. voor beide teams op het programma staan. De eerste helft was IJmuiden met feller spel de iets betere ploeg met meer kansen, terwijl het tweede gedeelte een feller  Stormvogels een heel licht overwicht had met iets beter uitgespeelde mogelijkheden.

  Op 7 maart dus speelt IJmuiden thuis tegen Castricum en Stormvogels, eveneens thuis, tegen ADO’20. Het team van trainer Sjaak Lettinga heeft op papier een mindere tegenstander dan IJmuiden, maar zal voor een ruime overwinning moeten gaan om IJmuiden, dat een doelsaldovoordeel van plus 2 heeft, af te troeven. Het doelpuntenkanon, met de naam Krop, zal die middag heel veel in stelling moeten worden gebracht en mag dan weinig missen. Met twee punten achterstand ligt DEM te wachten op een misstap van beide teams.

  Opnieuw had trainer Lettinga aardig wat mutaties in zijn team moeten aanbrengen: Gregory van Nieuwkoop had last van een onwillige lies, terwijl José Leone bankzitter werd; hun vervangers waren Berry Willemse en Joachim Aukes. Bovendien kon de licht geblesseerde Thomas Scholten niet in de basis starten, maar zat wel op de bank. Dit was de reden, dat de Zeewijkbewoners in een 4-4-2-formatie, met als spitsen Patrik Krop en Brian Ezeoke, startten.

  Voor aanvang van dit heel belangrijke duel had coach Lettinga zijn duidelijke mening gegeven: ,,Het team dat de meeste strijd levert, zal de overwinning pakken!” En omdat beide teams alles uit de kast haalden, eindigde het duel na 2 x 45 minuten onbeslist.

  De spelers van Stormvogels hadden nog steeds de eerste derby van dit seizoen, gespeeld op 5 oktober jl. op sportpark Zeewijk, in hun achterhoofd. Het team van trainer Tom Jacob acteerde toen met veel inzet en voordat Stormvogels orde op zaken had kunnen stellen, stonden zij achter door een doelpunt, het enige overigens die dag, van Joshua Dominggus in de vierde minuut. Daarna liep het team van oefenmeester Lettinga constant achter de feiten aan.

  Ook op sportpark Schoonenberg opende Dominggus vijf maanden later de score, nu in de 14de minuut. Een hoge voorzet werd verkeerd beoordeeld door doelman Floris Serné waardoor de bal over hem heen vloog en via het hoofd van Justin Balm, staande bij de tweede paal, op de staander belandde en in de rebound stond Dominggus klaar met een vernietigend schot het leder in het doel te deponeren, 1-0. Daarvoor was er slechts een kans te noteren: een afstandsschot van Delano Post vloog rakelings naast.

  Ruim een kwartier na de openingstreffer kwam Stormvogels op gelijke hoogte: spits Krop werd door Stijn van der Voort aangespeeld en staande op de rand van de zestienmeterlijn nam hij de bal aan, draaide om zijn as om vervolgens doelman Tom Hoogendijk onhoudbaar te passeren, 1-1.

  Zeven minuten voor rust kreeg IJmuiden-middenvelder Raoul van den Berghe een geweldige kans voorgeschoteld en kon zijn team opnieuw op voorsprong brengen, maar hij faalde met een leeg doel voor zich voor volkomen. Ruststand 1-1.

  Na de thee een feller Stormvogels en na vijf minuten probeerde Ezeoke het met een hard afstandsschot, dat half geblokkeerd werd door Niels Stoker waardoor het voor doelman Hoogendijk een makkelijke prooi werd. Twee minuten later een uitstekende een-tweecombinatie tussen Krop en middenvelder Kay Keus die alleen op doelman Hoogendijk afging, maar deze 100-procentkans om zeep hielp door naast te schieten.

  Aan de andere kant probeerde Jeffrey Prinse het met een afstandsschot dat net over de deklat vloog. Halverwege de tweede helft werd doelman Serné geholpen door de noeste centrumverdediger Joshua Jansen die de bal van de lijn haalde.

  Met nog 20 minuten op het horloge van de uitstekend voor de dag komende scheidsrechter Peter de Waard uit Amsterdam, die de derby heel goed aanvoelde, werden Willems en Aukes naar de kant gehaald en vervangen door Scholten en José Leone; dit om Stormvogels meer aanvallende impulsen te geven.

  En bijna met succes, want in de slotfase speelde Scholten zich op rechts mooi vrij, maar zijn inzet werd door Van den Berghe geblokkeerd waardoor de bal voor de voeten van Krop caramboleerde die hard uithaalde, maar in doelman Hoogendijk een behoorlijke sta in de weg had gekregen. Door deze uitstekende actie van de IJmuiden-sluitpost werd de rust- de eindstand.

  Een paar minuten later verlieten twee moegestreden teams het veld om zich te storten in het feestgedruis in de kantine naar aanleiding van het 93-jarig bestaan van vv IJmuiden.

  Komende twee weken geen wedstrijden voor beide kemphanen en op 7 maart a.s. volgt de dag van de waarheid zoals reeds gememoreerd.

  Dieter van Laar

rfwbs-slide