• Stormvogels zet VSV na rust voor (blauwe) aap: 0-5

  In de uitwedstrijd tegen VSV heeft Stormvogels een zeer verdiende 0-5-overwinning geboekt. Op alle fronten was het team van trainer Sjaak Lettinga de bovenliggende partij en de uitslag had, gezien de vele gemiste kansen, wel 2-10 kunnen zijn. Desalniettemin werd het team van trainer Paul Meinders in deze stadsderby voor (blauwe) aap gezet. Tijdens de receptie van hun 75-jarige bestaan 31 jaar geleden werd VSV eveneens voor aap gezet; het VSV-bestuur ontving toen van het toenmalige Stormvogels-bestuur een mooie blauwe aangeklede aap die jarenlang boven de bar in Driehuis alles in de gaten hield. Door deze overwinning is een periodekampioenschap voor Stormvogels dichterbij gekomen, maar het is nog niet officieel. Dat heeft te maken wie eerste of tweede (achter Zandvoort) wordt in de tweede periode en de kandidaten daar voor zijn Overbos, IJmuiden en United/DAVO; Stormvogels ligt achter dit trio op de loer voor de tweede plaats.

  Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende heer R. Appel werd VSV onder druk gezet en de eerste kans was in de zevende minuut voor Berry Willemse die zijn inzet formidabel door doelman Matthijs Wubs gepareerd zag worden. Acht minuten later vloog een afstandsschot van Stormvogels-verdediger Roy Schoorl rakelings naast. Halverwege de eerste helft werd VSV, dat haar middenveld oversloeg, gevaarlijk en na een scrimmage haalde Thomas Scholten de ingeschoten bal van Michiel Akerboom van de lijn. Vier minuten later verscheen Justin Kunst, vel op zijn huid gezeten door Joshua Jansen, alleen voor doelman Ebbeling, maar door op tijd uit zijn doel te komen, wist de goalie erger te voorkomen. Stormvogels bleef op zoek gaan naar de openingstreffer, maar doordat de afstandsschoten onnauwkeurig waren en er te veel balverlies werd geleden, bleef deze uit.

  Dertien minuten voor de rust viel eindelijk dit lang verwachte doelpunt voor Stormvogels: na een heel goed opgezette aanval belandde de bal voor de voeten van Glenn Bruinsma die zag dat zijn keiharde pegel op katachtige wijze door doelman Wubs uit het doel werd geranseld, maar voor het schietgrage linkerbeen van verdediger Schoorl sprong en op dit keiharde afstandsschot van pl.m. 20 meter had de VSV-goalie geen antwoord, 0-1. Dit werd tevens de ruststand.

  In de eerste helft had Stormvogels-linkerspits Joey Wolthuis reeds met snelle acties zijn visitekaartje aan zijn opponent Rik Heeren afgegeven, maar de tweede helft werd hij knettergek van deze acties langs de lijn. Aardig wat overtredingen had Heeren nodig. Zijn vervanger Remco Knol had dezelfde problemen en zes minuten voor tijd plaatste hij een grove overtreding op de kuit van Wolthuis. Dit kostte hem een gele kaart en Wolthuis moest strompelend het veld verlaten met veel pijn in de kuit.

  Vijf minuten na rust vloog Wolthuis opnieuw langs zijn tegenstander en zijn voorzet op maat belandde precies op het hoofd van centrumspits Gregory van Nieuwkoop, die met een ferme kopstoot de voorsprong verdubbelde, 0-2.

  In de achtste minuut na de thee wilde Van Nieuwkoop het strafschopgebied binnen gaan, maar werd door Danny Roos onderuit getrokken en omdat zijn opponent een doorgebroken speler was, kon hij met rood vertrekken. Leidsman Appel legde de bal op de rand van het strafschopgebied neer, Rowan van Eijk bemoeide zich met de vrije schop en omdat het leder lichtelijk getoucheerd werd, trof hij roos, 0-3. En nog was de blauwe-apenkoek niet op. Na zelf heel veel assist vanaf de linkerflank gegeven te hebben, mocht Wolthuis in de 58ste minuut scoren, dit na een goede combinatie met Van Nieuwkoop, die vijf minuten later vervangen werd door Brian Ezeoke, die, nadat hij een kwartier in het veld stond, een wereldgoal (zijn tiende) maakte. Een misverstand tussen doelman Wubs en een collega-speler rolde de bal richting VSV-doel en vanaf 20 centimeter liet Ezeoke het net bollen, 0-5. Vijf minuten voor dit doelpunt kwam Leon Plug in het veld voor Bruinsma en een minuut na dit doelpunt stond Stijn van der Voort zijn plaats af voor Jim Berghuis, die even later met een kopbal de VSV-doelman bijna verschalkte. In het laatste kwartier nog kansen over en weer en moest o.a. doelman Ebbeling alles uit de kast halen de bal klemvast te stoppen op een keihard afstandsschot van Justin Kunst.

  Zaterdag a.s. had Stormvogels thuis DCG als tegenstander moeten hebben, maar de Amsterdammers hebben zich uit de competitie teruggetrokken. Een week later is VEW in Heemstede de opponent gevolgd door twee inhaalweekenden. Op 12 mei komt VVA/Spartaan naar Zeewijk, op 19 mei de derby der lage landen, t.w. IJmuiden-Stormvogels, en op 26 mei de laatste competitiewedstrijd op Zeewijk met als tegenstander United/DAVO; de Haarlemmers zijn met een inhaalrace bezig. Daarna volgt zo goed als zeker de nacompetitie.

  Dieter van Laar

rfwbs-slide