• Na Hitchcock-thriller promoveert Stormvogels-zaterdag naar de derde klasse

  In de tweeluik tegen FC Velsenoord is Stormvogels als overwinnaar uit de bus gekomen en promoveert daardoor, na een week eerder in Velsenoord met 2-2 gelijk gespeeld en op sportpark Zeewijk met 3-2 gewonnen te hebben, naar de derde klasse.

  Nadat na het seizoen 1980-1981 na vele succesvolle jaren Stormvogels stopte met voetbal op niveau in het zaterdagvoetbal, werd in het seizoen 2009-2010 besloten weer nieuw leven te blazen in een eerste elftal op de zaterdag. Na twee jaar in de vijfde klasse uitgekomen te zijn, promoveerde het eerste elftal naar de vierde klasse om in het seizoen 2012-2013 naar de derde klasse te promoveren. Daarna werd het tweemaal degradatie naar de vierde en tweemaal promotie naar de derde klasse een feit. Het afgelopen seizoen degradeerde Stormvogels opnieuw naar de vierde klasse en qua statistieken moest Stormvogels dit seizoen weer promoveren en ondanks het feit, dat het team trainer Marco Adema in de tweeluik als underdog startte tegen FC Velsenoord, geschiedde de promotie naar de derde klasse traditioneel weer.

  Dat Stormvogels als underdog startte in de tweeluik was niet zo verwonderlijk. Eind van het seizoen 2015-2016 nam FC Velsenoord het besluit het zondagamateurvoetbal vaarwel te zeggen en zich alleen op het zaterdagvoetbal te concentreren; daardoor stapte het bijna voltallige eerste zondagteam over naar de zaterdag. De competitiestart van de equipe van trainer Danny Brands was veelbelovend: na de 0-8 op De Kennemers en de 5-0 op SVIJ versloegen de Velsenoorders op 17 september jl. Stormvogels op sportpark Zeewijk met maar liefst 0-6 en met deze drie eclatante uitslagen werd FC Velsenoord de gedoodverfde kampioen van de 4de klasse D; op concurrent DEM werd zelfs een redelijk grote voorsprong opgebouwd. Nadat op 26 november jl. met 2-0 en op 29 april jl. met 1-3 van DEM verloren te hebben, eindigden beide teams met 51 punten gelijk (FC Velsenoord had een doelsaldo van 105 voor en 21 tegen). De beslissingswedstrijd  tegen DEM werd met 1-0 verloren waardoor de hoop van FC Velsenoord als periodekampioen gericht was op de nacompetitie. Maar bij het eerste duel van de tweeluik tegen Overamstel leek, dat er aardig wat zand in de motor van de Velsenoorders was gekomen en de laatste twee wedstrijden tegen Stormvogels zat dit zand er nog steeds in.

  In het thuisduel, overigens een wedstrijd met twee gezichten met in de eerste helft FC Velsenoord de betere en Stormvogels de tweede helft de bovenliggende ploeg,  miste trainer Adema de nog steeds geblesseerde centrumverdediger Patrick Bruinink, van wie de blessure zo goed als genezen is, en de op vakantie (lang geleden gepland) zijnde middenvelder Robin Ulehake en spits Nick Strijland.

  De twee nerveuze kemphanen begonnen het eerste kwartier aftastend aan dit zeer belangrijke duel en de eerste kans was voor de IJmuidenaren in de achtste minuut: op het middenveld speelde Wago Matitaisvili zich mooi vrij om vervolgens Bjørn Slobbe op links in de diepte te sturen, die zijn voorzet rakelings langs het vijandelijke doel zag vliegen. Drie minuten later kopte Addul Sankaya voor FC Velsenoord na een voorzet van Hans Koopman rakelings naast. Even daarna sloeg het noodlot toe voor centrumverdediger Jim Berghuis: hij scheurde zijn enkelband en moest zich in de 16de minuut laten vervangen door Ian Hille, die de rechterspitspositie ging bezetten, terwijl middenvelder Rowan van Eijk in het centrum van de verdediging werd geposteerd en dit uitstekend deed. Tevens liet Adema nog drie spelers van positie veranderen.

  Of het aan de vele positiewisseling lag, is niet bekend, maar Stormvogels was hierna zoekende geworden en daar kon FC Veldenoord duidelijk gebruik van maken. Het team van trainer Brands kreeg de overhand en creëerde zich een aantal 100-procentkansen. Halverwege de eerste helft raakte uitblinker Yoran Wezepoel de binnenkant van de lat en twee minuten in blessuretijd haalde doelman Germain Ebbeling een harde schuiver van Koopman uit de linkerbenedenhoek. Zonder kleerscheuren gingen de IJmuidenaren aan de thee.

  Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter D.J. van der Elst nam Stormvogels het initiatief van haar tegenstander over en binnen drie minuten schoot Wago M. te gehaast naast. Twee minuten later was het wel raak: de A-junior Brian Ezeoke nam de bal aan, kapte, draaide om vervolgens de bal achter doelman Rick van der Linden (Ekseption?), 1-0. Vier minuten later was de stand weer gelijk omdat de IJmuidense verdediging te veel ruimte weggaf aan Wezepoel, 1-1.

  Stormvogels ging meteen op zoek naar de tweede voorsprong. Drie minuten later zag Raoul van den Berghe zijn kopbal onschadelijk gemaakt worden door doelman Van der Linden. Maar in de 62ste minuut nam Stormvogels voor de tweede keer een voorsprong. Na een corner werd de bal half weggewerkt door de verdediging van FC Velsenoord en zonder zich te bedenken schoot verdediger Jari van Westen de bal langs een kluwen van benen in het Velsenoord, 2-1.

  Stormvogels wilde meer, maar het vizier van invaller Ian Hille stond duidelijk niet op scherp. Na een aantal wissels (Jordi Miedema voor Leon Plug en bij FC Velsenoord Jeroen van Gerven en Rey Bosma-Aragones voor Mario Willemse en Sander Duineveld) werd Hille acht minuten voor tijd met een leeg doel geconfronteerd, maar vanaf pl.m. 25 meter schoot hij de bal naast. Drie minuten later verscheen Hille alleen voor doelman Van der Linden en via zijn lichaam belandde de bal op de lat. Ook de neutrale grensrechter wilde niet aan een grotere voorsprong van Stormvogels meedoen door een doelpunt van Wago M. onterecht voor buitenspel af te keuren. Stormvogels had dus een ruimere voorsprong kunnen nemen, maar omdat dat niet gebeurde, kon FC Velsenoord in de laatste officiële minuut op gelijke hoogte komen. Uit een corner belandde de bal op de slof van verdediger Leroy Lans en met een streep vloog de bal het IJmuidense doel in, 2-2

  Evenals vorige week in Velsenoord toonde Stormvogels veerkracht. Twee minuten in blessuretijd stuurde Rowan van Eijk de snelle Wago M. in de diepte die met een halve lob de bal via het lichaam van doelman Van der Linden tergend langzaam via de paal in het doel zag gaan, 3-2. STORMVOGELS WAS DERDE KLASSE.

  Dezelfde klasse waarna het eerste elftal van de zondag twee weken geleden degradeerde. Voor de nieuwe trainer Sjaak Lettinga en zijn uitgebreide staf de juiste klasse om verder aan en mooie toekomst voor Stormvogels te gaan bouwen.

  Voor FC Velsenoord waren de druiven na afloop zeer zuur en dat was terecht. Het hele seizoen waren zij de koploper en verloren de beslissingswedstrijd om het kampioenschap om vervolgens geen promotie af te dwingen. Ik ben zo eigenwijs te stellen dat FV Veldenoord samen met Stormvogels hoge ogen had kunnen gooien in de derde klasse.

  Ondergetekende wenst u allen een heel prettige zomer en wij hopen u weer in de beste gezondheid in augustus op Zeewijk te ontmoeten. Vanaf die maand gaan er de komende jaren heel veel mooie dingen voor ons nieuw VLAGGENSCHIP gebeuren. Dus blijf Stormvogels ook op de zaterdag steunen!

  Dieter van Laar

   

rfwbs-slide