• Stormvogels op tijd wakker om Pancratius te verslaan

  In de thuiswedstrijd tegen middenmoter Pancratius uit Badhoevedorp werd Stormvogels net op tijd wakker om een 0-1-achterstand in een 3-1-overwinning om te zetten: in de tweede helft kwam Pancratius op voorsprong, maar daarna ging de geoliede doelpuntenmachine van de IJmuidenaren na behoren lopen. Door deze overwinning revancheerden de Vogels zich op het onverdiende gelijk spel van vorig jaar in Badhoevedorp.

  Met hetzelfde team als afgelopen wedstrijd tegen ZSGOWMS trad Lettinga aan tegen Pancratius. De eerste helft was Stormvogels de betere ploeg en het spel van de achterhoede en middenveld zag er verzorgd uit, maar zo gauw Stormvogels in de buurt van de zestienmeterlijn kwam, ging meestal alles verkeerd (leek het Nederlands elftal wel). Hoofdzakelijk was dan de beslissende pass ver te zoeken.

  Binnen vier minuten moest de Pancratius-doelman en boomlange Nick van Teefelen handelend optreden op een als een voorzet bedoeld schot (belandde in de uiterste hoek) van linkerspits Joey Wolthuis die zijn deze week 50-jarig getrouwde oma en opa op de tribune had geposteerd om hem aan te moedigen. Bijna een half uur later was pas het tweede wapenfeit voor Stormvogels te noteren.

  Na ruim een half uur de eerste kans voor de Badhoevedorpers toen Lesley Rienks alleen voor sluitpost Germain Ebbeling opdook; door op tijd uit zijn doel te komen, kon Ebbeling redding brengen. Een minuut later vloog Wolthuis zijn opponent en corpulente Nicky Tulp voorbij en zijn voorzet werd door doelman Van Teefelen half weggewerkt waardoor Thomas Scholten in een kansrijke positie kwam, maar te zacht inschoot.

  Op slag van rust haalde verdediger Stein van der Voort (hij is een heel goed voorbeeld van het spel van het Nederlands elftal in de jaren zeventig met aanvallende verdedigers; toen het totaal voetbal geheten) en legde terug op middenvelder Glenn Bruinsma die finaal deze honderd-procentkans miste. Ruststand bleef o.a. daardoor dubbelblank.

  De tweede helft liet opnieuw een beter Stormvogels zien, maar binnen vier minuten keken de IJmuidenaren tegen een achterstand aan. Nadat een aanval van de Vogels werd afgebroken, stuurde Rienks zijn maatje Noud Buchner in de diepte en omdat hij net iets eerder bij de bal was dan doelman Ebbeling, kon hij hem omspelen om vervolgens de bal beheerst in het verlaten doel te schieten, 0-1.

  Na dit onverwachte tegendoelpunt schroefde Stormvogels het tempo op en had in de 59ste minuut succes. Halverwege de helft van Pancratius ontving Wolthuis de bal en in sneltreinvaart haalde hij de achterlijn vanwaar hij een hoge voorzet gaf. Via de grabbelende handen van de lange doelman Van Teefelen belandde de bij de tweede paal waar Gregory van Nieuwkoop klaar stond Stormvogels met zijn hoofd op gelijke hoogte met haar tegenstander te brengen, 1-1.

  Nadat Brian Ezeoke in het veld was gekomen voor Bruinsma nam Rowan van Eijk halverwege de tweede helft vanaf ruim 25 meter een vrije schop die diagonaal door hem werd ingeschoten en langs de blunderende doelman Van Teefeken in het net belandde, 2-1. Stormvogels bleef de Pancratius-veste onder druk zetten en kansen bleven niet uit, o.a. voor Scholten, die rakelings overschoot. De tweede wissel volgde 17 minuten voor tijd: Huseijn Yilmaz kwam in het veld voor Wolthuis. Acht minuten voor tijd leek Pancratius tegen de verhouding op gelijke hoogte te komen toen Marciano Schep vanaf de zestienmeterlijn een pegel in de uiterste hoek afvuurde, maar met een katachtige redding voorkwam doelman Ebbeling erger voor de IJmuidenaren. Stormvogels had nog een doelpunt nodig om de zege veilig te stellen en die kwam van invaller Jari van Westen, acht minuten voor tijd in het veld gekomen voor Van Nieuwkoop. Twee minuten nadat Van Westen in het veld was, ontving hij op links een verre diagonale pass van Yilmaz en met grote passen ging hij richting vijandelijk doel om vervolgens met een keiharde schuiver doelman Van Teefelen voor de derde maal het nakijken te geven, 3-1. In de slotfase had Van Westen nog een hattrick kunnen maken ware het niet dat zijn eerste doelrijpe kansen net naast ging en Van Teefelen een sta in de weg werd bij de tweede.

  Desalniettemin boekte Stormvogels een moeizame, maar wel verdiende overwinning. Dit was voor Stormvogels voorlopig de laatste thuiswedstrijd, want na drie uitwedstrijden en drie vrije zaterdagen spelen de Vogels op 12 mei a.s. thuis tegen VVA/Spartaan. Vanaf die dag zijn er daarna nog twee wedstrijden (o.a. IJmuiden uit op 19 mei a.s.) te gaan en kan de beslissing gevallen zijn dat Stormvogels zich definitief voor de nacompetitie heeft geplaatst.

  Zaterdag a.s. wordt in Nieuw-Vennep VVC de volgende tegenstander.

  Dieter van Laar

rfwbs-slide