• Stormvogels laat zich niet verrassen door DCG

Op 9 december jl. stond voor de toenmalige koploper Zandvoort een uitwedstrijd in Amsterdam tegen DCG op het spel en ondanks, volgens hun trainer Ted Saunier ‘meer dan 40 kansen’, slaagden de Zandvoorters er niet in tot scoren te komen. DCG deed dat eenmaal en zodoende werd Goliath verslagen door David.

Trainer Sjaak Lettinga had zijn jongens heel duidelijk gemaakt, dat DCG absoluut niet onderschat mocht worden en daar gaf zijn team overduidelijk gehoor aan: na 2 x 45 minuten stond een eindstand van 0-3 op het scorebord; een uitslag die een stuk hoger had kunnen zijn ware het niet dat het vizier bij een heel groot aantal spelers niet op scherp had gestaan.

Na de laatste competitiewedstrijd tegen IJmuiden had Stormvogels vrij, maar het eerste weekend in januari konden de spelers behoorlijk aan de bak tijdens een vierdaags trainingskamp in Benidorm (overdag volop trainen en ‘s avonds serieus een kaartje leggen met de vele Nederlandse pensionada’s). Tegen de Zeerobben uit Harlingen, uitkomend in de eerste klasse zondagvoetbal, werd met 3-2 verloren, maar een week later werd op Zeewijk met 6-1 gewonnen van tweedeklasser SC Castricum.

Tegen DCG-trainer Bakkali kwam het team van trainer Sjaak Lettinga heel sterk uit de startblokken en vooral Huseyin Yilmaz werd een plaag voor de Amsterdamse verdediging, maar zijn acties waren niet besteed aan de IJmuidense aanvallers of strandden in schoonheid. Vooral Fernando Alphenaar ging in die fase te nonchalant met de aan hem geboden kansen om.

Na 20 minuten werd Yilmaz binnen de beruchte lijnen door Imrane Boukhiri onderuit gehaald en Gregory van Nieuwkoop had de taak Stormvogels eindelijk aan de verdiende voorsprong te brengen, maar doelman Redouane Krap wilde hier niet aan meedoen door de bal te stoppen. Hierna volgde een periode van moeilijk voetbal aan IJmuidense kant en DCG werd daardoor in de kaart gespeeld. Dit duurde gelukkig slechts 10 minuten, want na een half uur spelen maakte Van Nieuwkoop zijn gemiste strafschop met een prachtgoal goed. Doelman Krap ging nu wel in de fout en schoot de bal richting middenveld precies voor de schietgrage voeten van Van Nieuwkoop en met een uitstekend schot wist hij de Amsterdamse goalie vanaf pl.m. 45 meter het nakijken te geven, 0-1.

Na deze openingstreffer ging Stormvogels meteen een stuk beter spelen en dat resulteerde echter nog niet in doelpunten. Die kwamen wel na de thee, maar dat ging opnieuw heel moeizaam. Stormvogels was opnieuw de bovenliggende partij, creëerde zich vele kansen die het eerste kwartier alle onbenut werden.

Na ruim een uur spelen een combinatie in het strafschopgebied tussen Stijn van der Voort (een paar maanden afwezig doordat hij stagiair was op een hektrawler) en Brian Ezeoke die onreglementair gestopt werd door Bruce Wilhelm waardoor scheidsrechter Blommesteijn voor de tweede keer naar de stip moest wijzen. Nu werd Danny Blok aangesteld dit varkentje te wassen en deed dit onberispelijk, 0-2.

Door dom balverlies op het middenveld werd spits Mo Farhou in de gelegenheid gesteld de stand voor DCG te verkleinen, maar zijn schot belandde op de lat.

Halverwege de tweede helft werd na een paar mooie combinaties Brian Ezeoke een niet te missen kans geboden en heel beheerst tilde hij de stand naar 0-3. Invallers Roy Schoorl en Thomas Scholten, stand-ins voor Bas van den Oever en Alphenaar, kregen daarna ook de gelegenheid de stand te vergroten, maar ook zij konden bijgeschreven worden op de lijst van kansenmissers, bijgehouden door hun trainer. Leon Plug nam in de slotfase nog de plaats in van de zeer nuttig spelende Berry Willemse. De laatste tien minuten kreeg Stormvogels een handvol kansen: vele reddingen werden verricht door doelman Krap en vele werden met veel nonchalance opnieuw gemist en door zelfzuchtig handelen.

Trainer Lettinga: ,,Mijn Zandvoort-collegatrainer Saunier sprak vorige maand over 40 gemiste kansen; ik spreek over 20, maar wij scoorden driemaal. En dat is een heel lekker verschil van 3 punten.”

Younes Zanzan kon een paar minuten voor tijd iets eerder dan zijn teamgenoten de douche opzoeken; hij ontving de tweede gele kaart.

Zaterdag komt Robinhood naar Zeewijk en Stormvogels zal alles in het werk stellen een negende overwinning op rij te mogen vieren.