• Stormvogels laat onnodig finaleronde aan zich voorbij gaan

  Stormvogels had vorige week in de eerste ronde van de nacompetitie thuis Sporting Andijk uitgeschakeld en dat was toen voor de Vogels een niet al te moeilijk opgave om tot een 3-0-overwinning te komen. Nu, in de uitwedstrijd tegen HBOK uit Zunderdorp (Amsterdam-Noord), geƫindigd in de tweede klasse A op de 13de plaats, had het onveranderde team van train Sjaak Lettinga een heel grote kans laten liggen via een overwinning tegen de Noord-Amsterdammers de finaleronde te halen. Want op het moment, dat Stormvogels een grote mogelijkheid had bij een 1-1-stand haar tegenstander de duimschroeven aan te draaien, werden heel veel kansen onnodig om zeep geholpen. Eerlijkheidshalve moet ook vermeld worden, dat HBOK-doelman Raymond Dirven, net hersteld van een enkelblessure, in de periodes tien minuten voor en een kwartier na de theepauze, vooral met zijn voeten vele reddingen had moeten verrichten en daardoor zijn team in de race hield.

  En opnieuw bleek, dat de voorwaartsen van Stormvogels niet effectief waren op het moment dat het moest. Vooral spits Brian Ezeoke was bijna de gehele wedstrijd onzichtbaar; hij verspeelde onnodig veel ballen en was regelmatig moeilijk aanspeelbaar; vorige week was hij nog goed voor een doelpunt en een assist; een week daarvoor scoorde hij in de thuiswedstrijd tegen United/DAVO nog driemaal. Hij had daardoor het vertrouwen van zijn trainer voor de 100 procent genoten; een pinchhitter in de persoon van Gregory van Nieuwkoop bleef dan ook op het einde van de wedstrijd op de bank.

  Binnen twee minuten had scheidsrechter F.M. Tol aan Stormvogels een strafschop moeten geven toen doelman Dirven onreglementair Ezeoke naar de grond drukte, maar de leidsman wuifde alle protesten weg. Drie minuten daarna verloor de IJmuidense lange middenvelder Berry Willemse een luchtgevecht op het middenveld van de kleinere Max Sajet die meteen in de blind de bal naar voren schoot precies voor de voeten van Niall Raben die oog in oog kwam met doelman Germain Ebbeling; hij wist de IJmuidense sluitpost, randje buitenspel, met een schuiver heel bekwaam te passeren, 1-0.

  Na deze openingstreffer wilde twee teams wel, maar echte uitgespeelde kansen waren aan beide kanten nihil. De laatste 12 minuten was het Stormvogels die de scepter zwaaide: met nog tien minuten op de klok nam Danny Blok vanaf 25 meter een vrije schop, maar met een grandioze duik haalde doelman Dirven de bal uit de hoek; een minuut later belandde een kopbal van Willemse op de lat en zes minuten voor rust werd Thomas Scholten door Ezeoke in de diepte gestuurd, die zijn inzet zag belanden op de voet van doelman Dirven; vervolgens werd via vele schijven Blok op rechts in stelling gebracht, maar opnieuw stond het been van de HBOK-doelman de gelijkmaker in de weg.

  In de slotfase kreeg de ploeg van trainer Mark Onsia of Jan de Haze (?) nog een paar kansjes: na de traditionele fout van Rowan van Eijk schoot Kid Ronday, die vorige week driemaal scoorde tegen IJmuiden en volgend seizoen zal uitkomen voor Monnickendam, de bal over; vervolgens verscheen Raben alleen voor doelman Ebbeling, die keurig op tijd zijn lichaam in de baan van het schot gooide en net in blessuretijd kopte Ezeoke een vrije schop van Van Eijk over. Ruststand 1-0.

  Stormvogels ging in de tweede helft door waarmee het de eerste helft eindigde: de aanval opzoeken waardoor er kans na kans volgde. Nadat na drie minuten Berry Willemse een harde kopbal via het lichaam van een tegenstander tot corner verwerkt zag worden, is het een minuut later centrale verdediger Rowan van Eijk die vanaf links Thomas Scholten wist te vinden en vanaf 10 meter vanaf het doel nam hij de bal in een keer op zijn slof, onhoudbaar voor doelman Dirven, 1-1.

  Vier minuten later werd Scholten opnieuw in stelling gebracht, nu door Danny Blok, maar opnieuw ging deze honderd-procentkans in rook op omdat doelman Dirven zijn zoveelste redding verrichtte. HBOK was rijp voor de sloop en conditioneel zaten een aantal spelers, vooral rechtervleugelverdediger Tim Beelen, er doorheen. De verwachting was na een kwartier dan ook, dat de veste van HBOK constant onder druk gezet zou worden, maar dat bleef om onbegrijpelijke wijze uit; het spel van de IJmuidenaren zakte om onbegrijpelijke redenen als een plumpudding in elkaar.

  Bij een van de schaarse aanvallen van HBOK was het in de 77ste minuut wel raak en daar gingen grove IJmuidense verdedigingsfouten aan vooraf, want nadat doelman Ebbeling een keihard schot van Kid Ronday pareerde, stond verdediger en aanvoerder Ton de Lange klaar (in buitenspelpositie?) zijn team opnieuw aan de leiding te brengen, 2-1.

  Trainer Sjaak Lettinga bracht elf minuten voor tijd Wago Matitaishvill voor Blok in het veld; dit om de laatste minuten meer snelheid in de aanval te krijgen. Echter, uitgespeelde kansen bleven uit. Scholten verscheen vier minuten voor tijd alleen voor doelman Dirven, maar werd afgevlagd door de neutrale grensrechter.

  Stormvogels is door deze onbegrijpelijke en onverdiende 2-1-nederlaag definitief uitgeschakeld voor promotie naar de tweede klasse. Hellas Sport en HBOK, dat acht selectiespelers overhoudt en een twaalftal spelers ziet komen (onder wie vier van De Dijk) plus trainer Jan de Haze zullen zaterdag a.s. uit moeten maken welk team respectievelijk promoveert naar de tweede klasse of zich handhaaft in die klasse.

  Stormvogels zal volgend seizoen opnieuw grote ogen in de derde klasse proberen te gooien; concurrenten om de bovenste plaatsen zullen er dat seizoen opnieuw zijn. De competitie 2018-2019 begint wederom heel laat, te weten in het vierde weekend van september a.s. en eindigt in het vierde weekend van mei 2019. Daarvoor zullen er vriendschappelijke, beker- en Haarlem Dagblad Cup-wedstrijden gespeeld worden plus zal het Zilveren Trawlertoernooi gehouden worden.

  Ik wens een ieder een prettige vakantie!

   

  Dieter van Laar

   

rfwbs-slide