• Stormvogels is behoorlijk van slag en verspeelt tweede periodetitel

  Op 27 januari jl. speelde Stormvogels in Amsterdam-West tegen DCG haar laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft en won aldaar met 0-3; met 5 verliespunten ging Stormvogels na 13 wedstrijden aan de leiding gevolgd door Zandvoort met 1 verliespunt meer.

  Een week later werd Robinhood thuis de tegenstander en deze eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft werd moeizaam met 2-1 gewonnen. De 3 wedstrijden daarna verliepen zeer desastreus voor het team van trainer Sjaak Lettinga: tegen de grote concurrent Zandvoort werd met 2-0 verloren en twee weken later wist SCW een 0-1-overwinning op Zeewijk te boeken. Door deze twee nederlagen op rij kwam de tweede periodetitel voor Stormvogels behoorlijk op de tocht te staan: een overwinning in Hoofddorp tegen Overbos zou deze titel de IJmuidenaren toegekomen zijn, maar opnieuw kwamen zij van een koude kermis thuis omdat Overbos een 4-0-overwinning boekte. Overbos staat nu op de tweede plaats om de tweede periodetitel achter koploper Zandvoort; SCW staat plaats drie met twee punten achterstand en een wedstrijd minder ( ZSGOWS uit).

  Stormvogels maakt nog steeds kans op een periodetitel door

  a. het behalen van de derde periode;

  b. het behalen van de tweede/derde plaats in de eindrangschikking.

  Om de tweede/derde plaats te bewerkstelligen, zal Stormvogels uit een heel ander vaatje moeten gaan tappen. Het is te hopen, dat het scorend vermogen de laatste 9 wedstrijden terug zal komen, want in de laatste drie nederlagen wist Stormvogels niet het net te vinden. In feite is er geen man over boord. Integendeel, zaterdag a.s. moeten de jongens van Lettinga de draad weer oppakken en dan zullen de 5 en 9 punten voorsprong op respectievelijk Overbos en IJmuiden aan het einde van de rit voldoende moeten zijn aan de nacompetitie mee te mogen doen. Op 19 maart a.s. wordt DCG uit de competitie gehaald en daardoor is de strijd om de nacompetitie behoorlijk veranderd. Daarom verwijder ik u naar de bodem van dit artikel vanaf NAGEKOMEN BERICHT!

  In Hoofddorp ontmoette Stormvogels, met Stijn van der Voort op de bank omdat hij i.v.m. vakantie een week afwezig was en door omstandigheden te laat terugkeerde, maar weet met Glenn Bruinsma in de basis na een blessure, een tegenstander met  teamspirit en vechtlust  en bovendien was het team van trainer Maurice Kuijper efficiënter met het omzetten van kansen in doelpunten.

  Stormvogels was de eerste 20 minuten absoluut niet de onderliggende partij. Integendeel, men creëerde zich vier reële doelkansen, die echter niet in doelpunten omgezet konden worden. De mooiste was voor Thomas Scholten, die in de rebound faalde. Overbos had in die fase slechts een kans gehad. Na 20 minuten bleek duidelijk, dat Stormvogels minder fit oogde dan de eerste competitiehelft.

  Timo Zwartjes opende in de 26ste minuut de score  en na deze openingstreffer zakte het spel van Stormvogels weg naar een bedenkelijk niveau: de achterhoede en middenveld werden op felheid afgetroefd, terwijl het spel van de voorhoede armoedig en zonder inspiratie was. Maarten Wels kon hier dankbaar gebruik van maken door in de 34ste en 44ste minuut met twee doelpunten de ruststand op 3-0 te brengen.

  Stormvogels leek op herhaling te gaan: in het najaar van 2017 speelde de equipe van Lettinga midweeks een bekerwedstrijd uit tegen Overbos en eveneens door slecht spel keken de IJmuidenaren tegen een 3-0-ruststand aan. Door toen de mouwen op te stropen werd de tweede helft een 3-0-achterstand omgezet in een gelijke stand. Echter, de strafschoppenreeks werd verloren. Nu bleef Stormvogels volharden in een spelletje inspiratieloos voetbal waardoor Overbos de tweede helft gecontroleerd uit kon spelen. In de slotfase werd de  eindstand op 4-0 bepaald: Hassan Habyaimana werd door de Invaller Roy Schoorl naar de grond gedrukt en Khalid Aissati schoot vervolgens de strafschop feilloos in.

  Zaterdag a.s. wordt een aanvang met de strijd om de derde periodetitel gemaakt en degradatiekandidaat ZSGOWMS is dan de tegenstander op Sportpark Zeewijk. Hopelijk wordt de draad weer opgepakt door Stormvogels.

  Dieter van Laar

  (Bescheiden) mening van de trainer:

  We begonnen goed aan de wedstrijd, zetten goed druk en waren de betere ploeg. De 1e kans was voor Overbos uit een counter, maar daarna kwamen er 3 á 4 mogelijkheden voor ons. Een aantal schietkansen waren echter ongevaarlijk. Thomas had 0-1 kunnen maken uit de rebound na zijn eigen schot, maar faalde helaas.

  Maarten Wels maakte hierna het verschil, met een assist en 2 doelpunten was hij de grote man aan Overbos zijde. Na de 1-0 vergaten wij inderdaad te voetballen en waren we de kluts kwijt. Vlak na de 1-0 verzuimde de scheidsrechter een rode kaart te geven na een verschrikkelijke aanslag op Thomas zijn knie. belachelijk dat hier geen rood voor werd gegeven, de trainer van Overbos erkende dit direct.

  Vanaf de 1-0 speelden wij een kansloze wedstrijd, waarin we niet voldoende wilden strijden voor een goed resultaat. Als de aansluitingstreffer dan uitblijft na rust, ga je meer en meer tegen jezelf voetballen.

  Hopelijk kunnen we vanaf volgende week de draad weer oppakken, want ondanks drie nederlagen op rij staan we er natuurlijk nog altijd erg goed voor in de competitie.

   Sjaak

   NAGEKOMEN BERICHT: Vandaag, 13 maart, is bekend gemaakt door de competitieleider West 1 dat 19 maart a.s. DCG uit de competitie gehaald zal worden. Daardoor kunt u bovenstaande alinea omtrent de tweede en derde periode vergeten vanaf 19 maart. De navolgende regels omtrent de periodekampioenschappen zijn als volgt aangepast:

  a. In plaats van drie periodes hanteert de KNVB vanaf 19 maart a.s. twee periodes. De eerste periode is gewonnen door Zandvoort en de 2e periode gaat over de laatste 12 wedstrijden.

  b. De derde periode gaat naar het team dat het hoogst op de ranglijst eindigt en nog geen periode heeft.

  c. Wordt Zandvoort kampioen, dan gaat de 1e periode na het op een na hoogste elftal op de ranglijst die nog geen periode heeft.

  Resumerend: Stormvogels is voor de nieuwe tweede periode (12 wedstrijden) door de drie nederlagen slecht begonnen. Het team van Sjaak Lettinga zal nu moeten proberen zo hoog mogelijk op de ranglijst zien te moeten eindigen. De stand van de reguliere competitie na het vertrek van DCG ziet er nu uit: Zandvoort 16-45; Stormvogels 16-34; Overbos 16-31; IJmuiden 16-27; SCW 15-24 enz. Zandvoort verloor van DCG; Stormvogels won; Overbos en IJmuiden speelden gelijk, terwijl SCW tweemaal won en dat is 6 punten minder op de ranglijst. Hoe de tweede periodestand momenteel is, weet ik niet. Daar heb je een computer voor.

  Dieter van Laar

rfwbs-slide