• Stormvogels in doelpuntrijk duel maatje te klein voor kampioen Kagia

7-4! Dat was de uitslag in Lisserbroek van het duel tussen kampioen Kagia en Stormvogels en gezien de vele gemiste kansen over en weer plus een scheidsrechterlijke dwaling van leidsman Dirk-Jan van der Elst had de uitslag net zo goed 14-9 kunnen zijn. Absolute uitblinker in dit duel was de snelle Kagia-linkerspits Tijs van der Schinkel, de trotse leider in het topscorersklassement van het Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, en die heel veel deed denken aan het spel van Arjen Robben. Vier assist kwamen er van zijn voet en net voor rust verzilverde hij een strafschop, maar door een kapitale blunder van de scheidsrechter werd dit doelpunt ten onrechte afgekeurd. Overigens had hij zijn doelpuntentotaal behoorlijk kunnen verhogen, maar dat feest ging voor hem niet door omdat hij vele kansen miste. Het gevaar van deze veelscorende speler had trainer Sjaak Lettinga ook bereikt en daarom gaf hij Joshua Jansen de opdracht dit lastige mannetje af te stoppen; dat lukte na behoren, maar bij dieptepasses had hij het nakijken.

Stormvogels liep achteraf weinig schade op in de strijd om de tweede plaats in de eindrangschikking, omdat Pancratius thuis tegen degradatiekandidaat HYS niet verder kwam dan een gelijk spel en daardoor nu een punt achter is komen te staan op het team van trainer Lettinga. Met een punt voorsprong en nog twee wedstrijden (VVA/Spartaan thuis en SCW uit) voor de boeg heeft Stormvogels dus alles nog in eigen hand beslag te kunnen gaan leggen op de ultieme tweede plaats.

Na aftasten over en weer kreeg Stormvogels in de 7de minuut de eerste kans van de wedstrijd: linkerspits Joy Wolthuis legde de bal met zijn hoofd panklaar voor de voeten van spits Etkin Zivkara, maar in plaats van de bal vanaf zeven meter hard in de touwen te jagen, werd doelman Sander Hoogervorst met een slap schot geconfronteerd.

Kagia ging wel effectief met haar eerste kans om: de uitstekende spelverdeler Rens Lamboo stuurde op links Van der Schinkel in de diepte, die de achterlijn haalde en zijn voorzet werd keihard diagonaal ingeschoten door Dorus van der Voort, 1-0.

Vier minuten daarna werd Brian Ezeoke door Zivkara in stelling gebracht, maar zijn schot vloog rakelings naast. Na ruim een kwartier verdubbeld Kagia haar voorsprong door Roy Hoogewoning, die opnieuw een assist van Van der Schinkel kon verzilveren, 2-0.

Het duel bleef op en neer gaan en halverwege de eerste helft kreeg de te snel doorgelopen Kay Keus de bal achter in plaats van voor zich aangespeeld door Zivkara.

Nadat Van der Schinkel een paar minuten later alleen voor doelman Floris Serné verscheen die een redding kon verrichten, kreeg Stormvogels ruim een kwartier voor rust haar welverdiende aansluitingstreffer, want uit een hoekschop van Danny Blok kopte Jansen de bal bekwaam achter doelman Hogervorst, 2-1. Echter, een minuut later was het weer raak voor het team van trainer René Ras. Nu was het Lamboo die met een vrije schop vanaf 18 meter keihard doel trof, 3-1.

Een paar minuten later kon doelman Hogervorst een inzet van Zivkara onschadelijk maken. In de 31ste minuut was Kagia opnieuw effectief met haar kansen: nu schoot Van der Voort de bal diagonaal keihard achter Serné, 4-1.

Stormvogels achtte zich met deze grote achterstand nog niet verloren en acht minuten voor rust moest doelman Hogervorst ten koste van een hoekschop een vrije trap van Blok onschadelijk maken. Uit deze corner, genomen door Blok, was het opnieuw Jansen die inkopte, maar Hogevorst kon opnieuw redden. Twee minuten voor de thee prikte Ezeoke de bal buiten bereik van de doelman op de kruising.

Op slag van rust kreeg Kagia een strafschop, te makkelijk gegeven door de heer Van der Elst. Van der Schinkel zag zijn schot via de vingertoppen van doelman Serné op de paal belanden waarna hij er daarna als de kippen bij was de bal in de rebound in het doel te rossen. Dit feest voor Van der Schinkel ging niet door, omdat de leidsman, na overleg met grensrechter Jasper van der Linden, in de veronderstelling was, dat de bal niet door Serné was getoucheerd en Van der Schinkel daardoor volgens de regels niet gerechtigd was de bal voor de tweede keer in te schieten. Daardoor bleef de ruststand op 4-1 steken.

Vijf doelpunten in de eerste helft dus en daar kwamen er in het tweede part nog maar liefst zes bij, keurig netjes verdeeld over beide teams. Na zeven minuten de eerste Stormvogels-wissel: José Leone kwam het veld in voor Wolthuis. In de 56ste kwam Kagia toch op 5-1: opnieuw was het Van der Schinkel die vanaf links Van der Voort kon bereiken die met een strak diagonaal schot doelman Serné het nakijken gaf. Binnen drie minuten had Stormvogels haar antwoord klaar, want na een combinatie met Thomas Scholten schoot Leone keihard in, 5-2.

Van der Schinkel stelde alles in het werk zijn doelpuntje mee te nemen, maar halverwege de tweede helft lukte het hem dat weer niet na een opgelegde kans. Ook Van der Voort strandde twee minuten later op doelman Serné.

In minuut 77 gaf Van der Schinkel zijn vierde assist met succes af en nu kon invaller Sam van der Veeke doelman Serné voor de zesde keer passeren. Twee minuten later nam Blok vanaf pl.m. 20 meter en met veel precisie werd doelman Hogervorst het nakijken gegeven, 6-3.

Met nog negen minuten op de klok kwam na een maandenlange blessure Gregory van Nieuwkoop in het veld voor Keus om twee minuten later getuige te zijn van een onhoudbare afstandsschot van Lamboo, 7-3. Stormvogels ging niet bij de pakken neerzitten en nadat doelman Hogervorst twee reddingen moest verrichten op een inzet van invaller Berry Willemse (voor Glenn Bruinsma) en later met zijn voet na een schot van Leone bracht Jansen, opnieuw na een hoekschop van Blok, de eindstand op 7-4.

Verliezen van kampioen Kagia is totaal geen schande. Het team van trainer Ras is een zeer geolied team, de spelers vinden elkaar blindelings en de spelers Lamboo en Van der Schinkel zijn van de buitencategorie. De Lissebroekers zijn deze competitie nog steeds ongeslagen en hebben slechts acht verliespunten (vier gelijke spelen). Op nummer twee, Stormvogels, is een voorsprong van 17 punten opgebouwd. Vorig seizoen was Zandvoort de toonaangevende ploeg in de derde klasse B; dit seizoen zwaait Kagia overduidelijk de scepter.

Zaterdag a.s. komt VVA/Spartaan naar sportpark Zeewijk. De Amsterdammers zijn nog niet veilig zich in de derde klasse te handhaven; dus opgepast, want een kat in het nauw maakt rare sprongen.

OVERIGE SENIOREN

Het tweede won in Rijssenhout met 1-3 van SCW 2. Ozan Kutlu opende de score en nadat SCW 2 op gelijke hoogte was gekomen, maakte Mehran Teimori de overige twee treffers.

Het derde leed een heel grote nederlaag van 8-1 tegen Beverwijk 2, de overtuigende kampioen van hun klasse.

De vrouwen pakten eindelijk de draad weer op, want na de nederlaag tegen koploper Zandvoort en vorige week tegen DSS 3 (3-1), wonnen de dames nu met 1-2 van Devo’33 2.