• Stormvogels beukt 45 minuten tevergeefs op veste HYS

Na een bijna gelijkopgaande strijd in de eerste helft en een tweede helft waarin Stormvogels in de thuiswedstrijd tegen HYS een groot veldoverwicht had en 45 minuten lang op de veste van HYS beukte, slaagden de IJmuidenaren er voor de derde keer op rij niet in een positief resultaat te boeken. Evenals een week eerder tegen EVC in Edam kreeg het team van trainer Sjaak Lettinga in de tweede helft legio kansen, maar HYS kon met veel kunst- en vliegwerk haar 0-1-voorsprong, verkregen in de eerste helft, met heel veel geluk behouden door met man en macht 45 minuten lang te verdedigen. De grootste kansen in de tweede helft waren voor Thomas Scholten en Patrick Krop; beide spelers komen normaal heel makkelijk tot scoren, maar nu Stormvogels duidelijk in de hoek zit waar de klappen vallen, lukt bij deze makkelijk scorende spelers ook niets. Niet alleen deze spelers lopen naar hun vorm te zoeken; dit is tevens het geval bij nog eens een viertal spelers die naar hun normale vorm aan het zoeken zijn.

Ten opzichte van het laatste duel tegen EVC had trainer Lettinga drie wijzigingen aan zijn team toegepast: Dennis Klepper en Joey Wolthuis namen plaats op de reservebank, terwijl Berry Willemse met een heupblessure langs de kant stond. Hun vervangers waren Rick van Westen, Gregory van Nieuwkoop, terug na een lange blessure, en Joachim Aukes, 19 jaar en die terug kan kijken op een redelijk goed debuut op het middenveld.

De scheidsrechter van dienst was de heer Michael Buffing uit Alkmaar, die tot tweemaal aan toe Stormvogels geen strafschop durfde te geven voor het onderuit halen van een speler binnen de beruchte lijnen. Ook dat geluk bleek bij de IJmuidenaren niet aanwezig.

De eerste helft kon het publiek genieten van een aantrekkelijke pot voetbal met twee teams die inzet toonden en de aanval zochten. Reeds in de tweede minuut kreeg Stormvogels haar eerste kans, want na een vrije schop van Danny Blok zag verdediger Joshua Jansen (door oud-voorzitter Ben Broek na afloop gebombardeerd tot speler van de wedstrijd) zijn kopballen prooi worden van de lange doelman Mert Bayik. Aan de andere kant moest doelman Floris Serné alles uit de kast halen op een schot van Angelo Holthuis. Na negen minuten stopte doelman Bayik een hard schot van Krop en in de rebound belandde zijn inzet in een blok van HYS-spelers. Ook Blok ziet doelman Bayik redden na een hard genomen vrije schop.

Na ruim een kwartier zag Stijn van der Voort (nu middenvelder) zijn lange rush onreglementair gestopt worden net binnen het strafschopgebied, maar scheidsrechter Buffing wuifde alle protesten weg.

Halverwege de eerste helft drong HYS meer aan en op een afstandsschot van Cayir Yigitan ranselde doelman Serné de bal ten koste van een hoekschop uit zijn doel; Enrico Jagernath nam vervolgens de bal op zijn hoofd en via de lat verdween de bal over het doel. Een paar minuten later moest Serné opnieuw alles uit de kast halen na een keiharde vrije trap van Yigitan. HYS kreeg een licht veldoverwicht dat resulteerde twaalf minuten voor rust in de openingstreffer: een vrije schop van opnieuw Yigitan belandde voorbij de tweede paal waar Jagernath iets hoger kon springen dan de kleine Jansen en met een keiharde kopstoot bracht hij zijn team aan de leiding, 0-1.

De hele tweede helft werd het eenrichtingsverkeer voor Stormvogels; het was in feite een kopie van de tweede helft een week geleden tegen EVC. Aanval na aanval werden opgezet, maar de HYS-muur, bestaande uit een groot aantal spelers, viel niet te slechten; HYS zat constant te loeren op fouten van haar tegenstander door op de counter gevaarlijk te worden.

Halverwege de tweede helft kreeg Krop een 100 procent kans, maar zag zijn harde schot niet het beoogde effect hebben. Even daarna besloot trainer Stormvogels meer aanvallende impulsen te geven: Van Nieuwkoop en Aukus maakten plaats voor Joey Wolthuis en Diego Moura Neves. 10 minuten later wuifde scheidsrechter Buffing een strafschop weg nadat Van Westen onderuit werd geschoffeld op het moment dat hij het strafschopgebied binnenvloog. Dezelfde Van Westen werd even daarna vervangen door Huseyin Yilmaz. Maar wat Stormvogels ook maar probeerde, HYS wilde absoluut geen krimp geven. Een keer werd Stormvogels in de slotfase gevaarlijk met een kopbal van Krop.

Voor Stormvogels was het de derde nederlaag op rij en voor trainer Lettinga en zijn staf zal zo snel mogelijk een oplossing gevonden worden de ontspoorde trein op de rails te krijgen. Tegen de eerstkomende tegenstanders kunnen en moeten er punten gehaald worden. Zaterdag is om 15.00 uur in Heemskerk ADO’20 de tegenstander.

Het TWEEDE elftal was evenals de VROUWEN vrij; een week geleden speelden de vrouwen in Marken en dit duel werd na een 0-1-voorsprong in de rust door het slechte veld gestaakt.