• Patrick Krop bezorgt Stormvogels na thriller tweede periodetitel

In 1963 regisseerde Alfred Hitchcock de thriller ‘The Birds’ en 57 jaar later na dato bedacht hij vanuit de hemel de regie te nemen op de op sportpark Zeewijk heel belangrijke wedstrijd voor de tweede periode tussen Stormvogels en ADO’20. Tenslotte, zo vond Hitchcock, vallen stormvogels ook onder de vogels en ‘The Birds’ mocht volgens zijn bescheiden mening meer dan een halve eeuw later de tweede thriller over vogels nogmaals een superspannend vervolg hebben. En de superoude filmregisseur heeft 100 procent gelijk gekregen en hij gunde Stormvogels-spits Patrick Krop in deze topper onder zijn vele thrillers de hoofdrol.

Om er een echte voetbalthriller van te maken, had Hitchcock de hulp nodig gehad van de KNVB de wedstrijd een half uur te verlaten, want anders kon hij er geen spannende film van maken; zijn verzoek werd ingewilligd. Tevens deed in de thriller met de titel ‘The Zeewijk Shearwaters’ een kat mee en die werd door Hitchcock gebruikt om dit beest uit de boom te kijken. Dit, omdat het duel tegen ADO’20 zoals reeds gememoreerd, een half uur later van start ging. Maar dit mag achteraf absoluut niet als voordeel gezien worden, want het laatste half uur ging Stormvogels, bij een stand van 1-1, te zenuwachtig spelen. Want op dat moment had IJmuiden verloren, maar omdat DEM een 0-2-overwinning op HYS had geboekt, zouden de Beverwijkers bij een gelijk spel van Stormvogels vanwege een iets beter doelsaldo de tweede periodetitel in de wacht slepen.

IJmuiden en Stormvogels gingen aan de leiding in de strijd om de tweede periodetitel met een gelijk aantal punten en omdat het doelsaldo van onze oostelijke buren twee doelpunten beter was, instrueerde trainer Sjaak Lettinga zijn spelers zo veel mogelijk tot scoren te komen; in feite was dat tegen de hechte defensie van de Heemskerkers een heel moeilijke opgave. Gregory van Nieuwkoop, terug van een blessure en een hele wedstrijd in het tweede gespeeld, en Berry Willemse, geschorst, moedigden hun collega’s vanaf de kant aan; hierdoor stond Huseyin Yilmaz in de basis, terwijl Brian Ezeoke op de bank begon.

In de beginfase was ADO’20, fysiek heel sterk, de iets betere ploeg, maar daarna nam Stormvogels het initiatief over en creëerde zich de betere kansen. In de 7de minuut speelde Yilmaz, na twee tegenstanders op het verkeerde been gezet, zich mooi vrij, maar op het moment dat hij de trekker wilde overhalen, stond José Leone hem behoorlijk in de weg waardoor hij niet tot een schot kon komen. Tien minuten later vloog een afstandsschot van Kay Keus rakelings naast. Halverwege de eerste helft werd doelman Floris Serné geconfronteerd met een venijnig afstandsschot van Tomas Duyn, die hij niet onder controle kon krijgen, maar vakkundig werd weggewerkt door Joshua Jansen.

Een minuut later werd Stormvogels de openingstreffer ontnomen, want na een scrimmage voor het doel van de Heemskerkers schoot Thomas Scholten de bal langs doelman Mitchell Umans die door Max Kroes, staande achter de li)n, werd weggewerkt. Scheidsrechter Ruiz van Twiller uit Amsterdam-Noord en zijn Heemskerkse assistent hadden dat niet kunnen of willen constateren.

Even later kreeg Leone, na een hoekschop van Danny Blok, een reële kans, maar zijn schot vloog over. Twee minuten voor de thee werd Koen de Ruijter in stelling gebracht en met een uitstekende trap verschalkte hij doelman Serné, 0-1. vv IJmuiden had inmiddels gelijk gemaakt tegen Castricum, waardoor zij de betere papieren hadden gekregen.

Drie minuten in de tweede helft zag Thomas Scholten zijn harde inzet afketsen op het lichaam van José Leone en een doelpunt van Krop twee minuten later ging niet door vanwege buitenspel. Voor Stormvogels werd het pompen of verzuipen, mede vanwege de 1-3-achterstand van IJmuiden. Na tien minuten kreeg het team van Lettinga kans na kans: Leone wachtte iets te lang met schieten waardoor de bal geblokt werd; uit de ontstane hoekschop van Yilmaz pompte Blok de bal in de trechter waar Keus een 100 procent kans kreeg, maar op korte afstand naast schoot; na een voorzet van Yilmaz zag Scholten zijn kopbal door doelman Umans gestopt en een minuut later kwam Krop na een voorzet van Blok dezelfde doelman tegen die zich in de baan van het schot wierp.

Een doelpunt kon niet uitblijven en die kwam in de 64ste minuut: binnen de beruchte lijnen werd Krop door Cor Baltus tegen de grond gedrukt en onberispelijk werd de toegekende strafschop door de goaltjesdief in de touwen geranseld, 1-1.

Met nog twintig minuten op de klok werd de nog steeds naar zijn oude vorm zoekende Scholten gewisseld voor Brian Ezeoke en met de gelijke stand was IJmuiden door de 2-3-nederlaag afgevallen, maar had DEM opeens door een 0-2-overwinning op HYS de betere papieren gekregen waardoor Stormvogels alleen maar gebaat was met een overwinning.

In een tijdsbestek van een minuut wisselde trainer Lettinga nogmaals twee spelers: Joey Wolthuis en Rick van Westen kwamen opdraven voor Yilmaz en Dennis Klepper. Heel nerveus zocht Stormvogels het doel van ADO’20 op, maar men werd geconfronteerd met een solide verdediging. Op allerlei manieren gingen de spelers van ADO’20 proberen onreglementair tijd te winnen en dat werd hun doodsteek, omdat scheidsrechter Van Twiller dit niet wilde accepteren en er behoorlijk wat tijd bij ging trekken. Op de counter werd in de slotfase van de officiële tijd een doelpunt van de Heemskerkers wegens buitenspel afgekeurd.

In de 96ste minuut gaf Blok vanaf links een breedtepass die door ADO-verdediger Mick Fatels over de zijlijn werd gewerkt. Vervolgens nam Stijn van der Voort heel snel de ingooi en via Ezeoke werd Krop in stelling gebracht om vervolgens met een dodelijk schot doelman Umans voor de tweede keer het nakijken gegeven, 2-1. Even daarna had de matchwinner acht door het lint gegane spelers boven op zijn lichaam en gelukkig kwam hij ongeschonden uit deze menselijke toren vandaan. In de 97ste minuut werd het een feit: Stormvogels pakt de tweede periodetitel en stortte de spelers zich daarna urenlang in het feestgedruis.

Vanuit het hiernamaals had Alfred Hitchcock met heel veel plezier gekeken naar de door hem geregistreerd thriller voor de 100 procent uitgevoerd door de Stormvogels-spelers en de scheidsrechter. Tevens was hij zeer trots op de hoofdrolspeler Patrick Krop, die door zijn twee belangrijke goals zijn totaal op 20 bracht!

Zaterdag a.s. de verste uitwedstrijd: in Den Helder is HCSC dan de tegenstander.

Een week geleden was op Zeewijk de Foresters uit Heiloo in een vriendschappelijke wedstrijd de tegenstander. Twee jaar geleden verhuisde de Foresters door jammerlijke omstandigheden (zondags geen vrijwillers meer) van de tweede klasse zondag naar de vierde klasse zaterdag. Bekende Dirk Jan Ente is daar momenteel trainer. Stormvogels won dit duel met 5-2 en de doelpunten werden gemaakt door José Leone, driemaal, en Joey Wolthuis en Stijn van der Voort.

HET TWEEDE
    Rode-lantaarndrager (3 punten door gelijke spelen) WV-HEDW 7 uit Amsterdam was de tegenstander van het tweede en de eerste helft kwamen de spelers van trainer Marco Adema van een behoorlijk koude kermis thuis: zij keken met de rust tegen een 0-1-achterstand aan.

In de tweede helft werden de zaken op orde gesteld: Taoufik zorgde voor de gelijkmaker; door Mats Berghuis nam Stormvogels de leiding gevolgd door een prachtdoelpunt van Melle Zaaijer, 3-1.

Opnieuw was het Mats Berghuis die de eindstand op 4-1 bepaalde.

De voorsprong van koploper AFC 5 blijft 6 punten.

VROUWEN
    Thuis tegen Zaandam leden onze vrouwen een 0-1 nederlaag. Een week eerder werd er met 1-0 gewonnen van Opperdoes met 1-0. Doelpuntenmaakster: Chloe van Nieuwkoop.

Met een achterstand van een aantal wedstrijden wordt momenteel door de vrouwen een middenmootpositie bekleed.