• DEM te makkelijke prooi voor gretig Stormvogels

In haar eerste thuiswedstrijd van het prille seizoen 2018-2019 heeft Stormvogels een gemakkelijke 5-1-zege op het Beverwijks DEM geboekt en Thomas Scholten, die aan het eind van het vorig seizoen het doelpunten maken was vergeten, nam in deze IJmond-derby er drie voor zijn rekening waarbij de derde treffer een juweeltje was. De andere twee doelpunten werden gemaakt door Brian Ezeoke en invaller Fernando Alphenaar.

In vergelijking met het vorige duel had trainer Sjaak Lettinga een drietal mutaties: Gregory van Nieuwkoop had van zijn tandarts geen toestemming gekregen zijn kunsten met zijn voeten te vertonen; Roy Schoorl verving Rick van Westen, terwijl Alphenaar zijn plaats af moest staan aan Taoufik Darcouh, vorig seizoen uitkomend voor onze A-junioren.

Patrick Engelhart, een oude bekende van ons, werd dit seizoen als trainer bij DEM vervangen door Ron Bouman en hij werd o.a. geconfronteerd met een drietal spelers van de zondag, t.w. Roel Pitstra, Rick Stals en Eric Klijn.

De beginfase was het voor beide teams aftasten geblazen en met speldenprikjes werden de beide doelmannen op proef gesteld. Reeds in minuut tien nam Stormvogels de leiding met een heel mooi uitgespeeld doelpunt waarbij de DEM-verdediging totaal opengereten werd. Vanaf rechts gaf de zeer actieve Thomas Scholten een verre pass af over de gehele breedte van het veld richting Danny Blok die zich mooi vrij speelde en vervolgens een voorzet-op-maat gaf richting het hoofd van Brian Ezeoke, 1-0.

Na negentien minuten moest scheidsrechter Jelle van Hamersveld rood trekken voor DEM-verdediger Eric Klijn; in een fel duel met Scholten ging hij voor eigen rechter spelen door zijn opponent na te trappen en dat ontging de leidsman niet.

Met goed en snel combinatiespel bleven de IJmuidenaren de veste van DEM onder druk zetten en met nog veertien minuten op de door techneut Cees Duiker gerestaureerde klok ontving Scholten een niet te missen assist van Dardouh om daarmee de ruststand op 2-0 te bepalen.

Had DEM de tweede helft nog de kracht met tien man een vuist te kunnen maken? Alleen in de van de 55ste tot de 70ste minuut toen Stormvogels de teugels iets liet vieren werden de Beverwijkers sterker wat resulteerde in slechts een kans voor de zeer robuuste en snelle Pitstra die doelman Germain Ebbeling met een keihard schot trachtte te verschalken.

Daarvoor zag Glenn Bruinsma zijn kopbal op de paal belanden en doelman Erwin Hoogerland een redding verrichten op zijn loeihard schot.

Met nog een half uur te spelen kwam Berry Willemse in het veld voor Schoorl, tien minuten later gevolgd door de wissel Bruinsma met Etkin Zivkara.

Het laatste kwartier werd het publiek nog op vier doelpunten getrakteerd. De veel opkomende verdediger Stijn van der Voort gaf vanaf rechts een voorzet richting Scholten die de bal in een keer op zijn slof nam en als een projectiel vloog het leder het net in, 3-0. Een juweeltje!

Nadat Alphenaar tien minuten voor tijd in het veld was gekomen voor Dardouh stond hij op de juiste plaats om in de rebound (Scholten raakte de paal) de voorsprong van het team van trainer Lettinga op te voeren tot vier doelpunten. En nog was de lekkere koek niet op, want twee minuten na een voorzet van Ezeoke kon Scholten zijn hattrick maken, 5-0.

De laatste minuut was aangebroken en op dat moment vond doelman Ebbeling het nodig dat DEM een eretreffer toe te staan door Stals onderuit te halen. Onberispelijk schoot Stals vervolgens vanaf elf meter raak en bracht daarmee de eindstand op 5-1.

Zaterdag gaat de reis naar Amsterdam-West om aldaar tegen VVA/Spartaan om 15.00 uur aan te treden.

Het TWEEDE won eveneens met 5-1 en wel van Sloterdijk 2. De eerste helft scoorden Ozan Kutlu (2x) en José Leone; nadat Sloterdijk in de tweede helft de stand tot 3-1 kon verkleinen, zorgden Jaiteh Lamin en opnieuw Leone voor de 5-1-overwinning. Doelman Florian Serne ranselde zeer bekwaam een strafschop uit zijn doel.

Het derde en het vrouwenteam wonnen eveneens respectievelijk met 5-3 en 3-1.