• Vechtlustig SCW zet wisselvallig Stormvogels te kijk aan de Westeinderdijk

Vol optimisme begon Stormvogels aan het uitduel in Rijsenhout tegen Sportclub Westeinder ofte wel SCW, het team dat vanaf het seizoen 1997-1998 onafgebroken in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal uitkomt. Dit optimisme was, gezien de twee resultaten van de twee eerder gespeelde wedstrijden van beide teams, zeer terecht: SCW had twee duels verloren, terwijl het team van trainer Sjaak Lettinga het volle pond had behaald en zich daardoor mooi in de kopgroep van de derde klasse B had genesteld.

Maar na tweemaal drie kwartier voetballen stond Stormvogels met lege handen: 2-1. Het spel van de IJmuidenaren was wel een stuk beter dan dat van haar tegenstander en ruim 75 procent van het duel, dat onder natte omstandigheden gespeeld werd, hadden de IJmuidenaren een overwicht, maar er werd bakzeil gehaald, omdat in dit duel werklust getoond moest worden om tot een positief resultaat te kunnen komen. En die werklust was er alleen bij SCW aanwezig: haar tekortkomingen werden met een tomeloze inzet gecompenseerd en voor elke meter grond werd, vooral in defensief opzicht, door het team van trainer Edwin van Maas, die bij een aantal Haarlemse collega's omtrent de speelwijze van Stormvogels informatie had ingewonnen, geknokt.

Tot tweemaal aan toe wist SCW de eerste en tweede helft tot scoren te komen,  maar de Rijsenoorders hadden daarbij de hulp van Stormvogels-centrumverdediger Rowan van Eijck nodig. Op een viertal spelers, t.w. Gregory van Nieuwkoop, Joey Wolthuis, Wago Matitashvili en Jasper Post, kon Lettinga in het duel tegen SCW geen beroep doen en vooral een popelende langs de lijn staande Post (knieblessure) zag met lede ogen aan, dat vooral de drie IJmuidense voorwaartsen het hele duel bijna niet thuis gaven.

Binnen dertig seconden kreeg Stormvogels een niet te missen kans voorgeschoteld: Thomas Scholten werd in de diepte gestuurd, maar zag zijn inzet met het lichaam gestopt worden door de 18-jarige doelman Keby van den Dool. Na deze kans bleef Stormvogels de betere ploeg, maar moest met lede ogen toezien, dat SCW na zeven minuten aan de leiding kwam, want nadat een van de schaarse SCW-aanvallen door verdediger Rowan van Eijck teniet was gedaan en hij vervolgens wilde ruimen, zag hij linkerspits Patrick Duarte finaal over het hoofd door de bal in zijn voeten te schuiven. Duarte bedacht zich geen moment en vanaf 25 meter pegelde hij de bal onhoudbaar voor doelman Germain Ebbeling in de rechterbenedenhoek, 1-0.

In feite was er voor Stormvogels op dat moment geen vuiltje aan de lucht (wel veel vliegtuigen!); de IJmuidenaren bleven het spel dicteren tot de zestienmeterlijn, maar omdat de stugge SCW-verdediging de drie Stormvogels-aanvallers aan banden had gelegd, kon men van hen niets verwachten. Het meeste gevaar kwam dan ook van de IJmuidense middenvelders en na een leuk opgezette aanval via een groot aantal schijven zag Glenn Bruinsma halverwege de eerste helft zijn keiharde inzet via de buitenkant van de staander over de achterlijn vliegen. Ruststand 1-0.

Na de thee bleef Stormvogels domineren en binnen drie minuten pegelde Bjorne Slobbe vanaf 17 meter de bal pal naast de paal en schoot Van Eijck tien minuten later rakelings over. Stormvogels kwam in de 64ste minuut op gelijke hoogte door Brian Ezeoke, die na een goed opgezette aanval via Tom van Mierlo doelman Van den Dool met een schuiver kansloos liet, 1-1.

Opnieuw tegen de verhouding in nam SCW vijf minuten later voor de tweede keer dit duel de leiding. Voor de zoveelste maal werd op het middenveld onnodig balverlies geleden en heel snel zocht SCW de aanval op met in de hoofdrol centrumverdediger Rolf Boesveld, die de carambolerende bal via het lichaam van de deze wedstrijd ongelukkig spelende  Rowan van Eijck in het lege IJmuidense doel kon schieten, 2-1. De laatste 20 minuten ging Stormvogels op zoek naar de gelijkmaker en forceerde talrijke hoekschoppen, maar onder aanvoering van Boesveld wenste de ijzervreters van SCW niet meer te capituleren en was de eerste nederlaag voor Stormvogels dit seizoen een feit. De laatste 20 minuten kregen Husyin Yilmaz, Berry Willems en Job Kuijten nog speelminuten van hun trainer. In dit verloren duel kwam duidelijk naar voren, dat Stormvogels een afmaker mist.

Zaterdag a.s. komt koploper Zandvoort, die zich dit seizoen behoorlijk heeft versterkt, naar sportpark Zeewijk. Mooi de gelegenheid voor de jongens van Sjaak Lettinga zich te revancheren op de ongelukkige nederlaag tegen SCW.

Dieter van Laar

Visie van de trainer:

Dat trainer Sjaak Lettinga na afloop van het verloren duel van zijn team tegen SCW diep teleurgesteld was, laat je raden:

,,We spraken van tevoren af de tegenstander direct bij de keel te grijpen en zodoende onder druk te zetten. Met nul punten en nul,gemaakte doelpunten troffen we een ploeg zonder vertrouwen. Wij daarentegen konden met 6 uit 2 voor de 3e keer in dezelfde formatie aantreden en we waren dus vol zelfvertrouwen.MMisschien was dat zelfvertrouwen wel iets te groot, want in de 6e minuut gingen we achterin verschrikkelijk in de fout in de opbouw. Een breedtebal in de voeten van hun spits die randje 16 de 1-0 liet noteren met een laag schot in de verre doek; 'Alstublieft, dankjewel'.

Hierdoor liepen we al vrij snel achter de feiten aan, terwijl de eerste kans voor Thomas Scholten was, want na 40 seconden stond hij al oog-in-oog met de doelman van SCW, maar die redde op zijn inzet en gaf een corner weg. De rest van de eerste helft was het spelbeeld duidelijk, SCW groef zich diep op de eigen helft in, liet de bal aan ons en wachtte ons geduldig op. Verder dan een aantal schoten uit de tweede lijn (Glenn op de paal), een paar voorzetten, corners en vrije trappen kwamen we niet.

De tweede helft gaf hetzelfde beeld: wij hadden de bal en SCW loerde op dat ene countertje die er eigenlijk de hele wedstrijd niet kwam. Na 20 minuten in de tweede helft viel de verdiende gelijkmaker. Brian Ezeoke was goed naar binnen geslopen na een inspeelbal op Tom van Mierlomdie goed klaarlegde en schoot in dezelfde hoek raak als waar de 1-0 viel, 1-1.

Het mocht duidelijk zijn dat we vanaf nu op zoek zouden gaan naar de overwinning. Een grote kopkans voor Tom binnen de 5 meter, een vrije trap van Danny die via de muur (hands?) naast ging, een vijftal schoten vanuit de tweede lijn en een handvol corners waren niet voldoende om een tweede treffer bij te schrijven.

Jammer genoeg kwamen we in 70e minuut opnieuw op achterstand door een doelpunt die ik als voetballer en als trainer nog niet eerder heb meegemaakt. Een diepe bal op hun spits werd simpel verdedigd door Rowan, maar hij wilde de bal veel te nonchalant weg schieten. Hij schoot de bal tegen een tegenstander aan en de bal verdween miraculeus in de verre hoek buiten bereik van Germain. Deze klap kwamen we helaas niet meer te boven.

Een zure nederlaag, temeer omdat ik niet één moment in de wedstrijd het gevoel heb gehad dat SCW bij welke aanval dan ook misschien een doelpunt zouden kunnen maken. Dat we dan toch twee goals incasseren is pijnlijk, zeker omdat we aanvallend niet bij machte waren meer dan een keer te scoren.

Drie weggegooide punten wat mij betreft. Zaterdag kunnen we ons revancheren tegen titelkandidaat numnmer 1: Zandvoort."