• Stormvogels neemt koppositie over na zege op United DAVO

Wie  zaterdagmiddag jl. voor de uitwedstrijd tegen United DAVO durfde te beweren, dat Stormvogels bijna twee uur later koploper van de derde klasse B West 1 zou zijn, liep meteen een heel groot risico opgenomen te worden in de zwaarste psychiatrische inrichting in de buurt van Haarlem.

Dat Stormvogels de uitwedstrijd tegen United DAVO in Haarlem zou gaan winnen, stond als een paal boven water. Vooral na de 12-1- nederlaag van een week geleden in Hoofddorp tegen Overbos, maar dat koploper Zandvoort in Amsterdam-West tegen DCG een 1-0-nederlaag, verraste niet alleen vriend, maar vooral de vijand. Boekt Stormvogels zaterdag a.s. een positief resultaat tegen dorpsgenoot  vv IJmuiden, dan mag het zich zelfs winterkampioen noemen. En wie had dat gedacht zaterdag jl. voor 14.00 uur? Ondergetekende sowieso niet. Tot nu toe wordt zijn optimisme betreffende het vlaggenschip bewaarheid voor dit seizoen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan met nog 15 duels te gaan.

Ten opzichte van het laatste duel tegen VEW had de trotse trainer Sjaak Lettinga een wissel toegepast: Brian Ezeoke stond in de basis, terwijl Tom van Mierlo op de reservebank plaats moest nemen. Het eerste kwartier had Stormvogels een overwicht, creëerde zich wat kansjes, maar echt gevaarlijk konden de IJmuidenaren niet worden. Dat werd United DAVO in de 16de minuut wel, want uit een hoekschop kwam de bal voor de voeten van Mike Munk die finaal over de bal heen maaide waardoor een honderd-procentkans in het niets verdween. Stormvogels was wakker geschud en in de 21ste minuut was het raak: net op de helft van United DAVO nam Glenn Bruinsma een vrije trap en zijn lange en hoge bal belandde in de trechter waar Brian Ezeoke klaar stond doelman Ronald van der Giesen met het hoofd het nakijken te geven, 0-1.

Vijf minuten later kwam Stormvogels opnieuw goed weg toen Marvin Wilkes de bal over doelman Sebastiaan de Lijzer stiftte en vervolgens achter de verkeerde kant van de achterlijn belandde. Met nog een kwartier te gaan werd gelegenheidsspits Gregory van Nieuwkoop in de diepte gestuurd en kwam oog in oog met doelman Van der Giezen die zijn doel verkleinde en met zijn arm redding kon brengen. Een paar minuten voor rust verdween een geweldige pass over meer dan veertig meter van uitblinker Joshua Jansen richting Thomas Scholten. Als een volleerd jongleur legde hij de bal op zijn borst dood om het leder vervolgens voor zijn schietgrage rechtervoet te doen belanden en door een kanonskogel werd het net gebold, 0-2. Een doelpunt uit het boekje! Net in blessuretijd werd Van Nieuwkoop in kansrijke positie gebracht en nu faalde hij niet. Echter, constateerde de te veel vlaggende assistent-scheidsrechter buitenspel en dat was het absoluut niet!

Het eerste kwartier van de tweede helft speelde Stormvogels mat en dat was tegen zin van trainer Sjaak Lettinga: hij liet Huseyin Yilmaz opdraven voor Ezeoke, die na zijn doelpunt onzichtbaar was. In de 62ste minuut een heel goede actie van Berry Willemse die in volle ren twee man passeerde, maar zijn schot voorlangs zag vliegen. Met nog twintig minuten te gaan kwam Björne Slobbe in het veld voor Fernando Alphenaar en het werd daarna al snel duidelijk, dat Stormvogels haar tegenstander murw wilde spelen en dat lukt. United DAVO snakte naar het einde en op de bank wist men de oorzaak: ,,We moeten meer trainen!”

Er volgen vele kansen en de eerste is voor Blok, die een harde vrije schop gestopt ziet worden door Van der Giezen; even later vloog Yilmaz langs een paar spelers inclusief de doelman, maar zijn vizier stond niet op scherp omdat zijn inzet voorlangs zou lopen ware het niet dat Slobbe het laatste tikje wilde geven, echter in buitenspelpositie.

Even later omspeelt Yilmaz twee tegenstanders en vervolgens werd doelman Van der Giezen voor de derde keer genoodzaakt de bal uit het net halen, 0-3.

Met nog een kwartier nam Tom van Mierlo de spitspositie van Van Nieuwkoop over en zes minuten voor tijd gaf hij een splijtende pass links richting Slobbe, die net iets eerder bij de bal was dan doelman Van der Giezen en met een diagonaal schot werd de stand op 0-4 gebracht. Het slotakkoord was voor Yilmaz die in de laatste minuut een voorzet van Slobbe, die via de achterlijn in volle rush zich mooi vrij speelde en het overzicht behield, 0-5.

Bij het horen van de uitslag van DCG-Zandvoort stond een ieder met een blauw hart heel verbaasd te kijken bij het horen van de uitslag. Dat impliceerde, dat de Vogels koploper zijn geworden.  Zaterdag a.s. komt vv IJmuiden naar sportpark Zeewijk en hopelijk kan Stormvogels na deze derby zich winterkampioen noemen. Maar het staat nu al vast dat het team van Anthony Correia haar huid duur zal gaan verkopen. Beide trainers zullen die heel belangrijke wedstrijd aan zet zijn.

Dieter van Laar

Hierbij de viesie van de trainer:
    Ik ben van mening dat het zeker niet als een paal boven stond dat wij de wedstrijd gingen winnen. United/DAVO heeft gewoon een aantal zeer vaardige spelers, waar wij het best moeilijk tegen zouden kunnen hebben. Het woord 'onderschatting' komt wat dat betreft ook niet voor in ons woorden boek van mij betreft. Wij kunnen geen wedstrijden winnen op 95%. Dat bleek ook wel, want zij kregen in de eerste helft toch een aantal mogelijkheden om te scoren.

Aan de andere kant kregen wij meer mogelijkheden en de voorsprong van 2-0 was ook terecht. Ik vind dat tegen zo'n tegenstander de score sneller moet oplopen, want dan maak je het voor jezelf makkelijker. Tot aan de 0-3 bleef het daarom ook een wedstrijd, daarna was de tegenstander uitgespeeld. Helaas duurde dit tot de 77e minuut, ik had liever gezien dat dit al eerder gebeurd was.
    Over de uitslag ben ik dik tevreden, dat geldt slechts gedeeltelijk over ons spel.

Maar United/DAVO-uit blijft gewoon een lastige wedstrijd en deze hebben wij als team tot een goed einde gebracht.

Volgende week staat de moeilijkste wedstrijd tot nu toe op het programma; IJmuiden thuis als koploper!

Weer een nieuwe uitdaging voor ons team, we hebben er zin in!