• Drie doelpunten van Thomas Scholten bezorgt Stormvogels 5-3-zege op FC VVC

Aan het eind van het afgelopen seizoen verliet Bas Scholten, met 18 doelpunten topscorer, Stormvogels om zijn heil bij eersteklasser Velsen te gaan zoeken. Zijn plaats bij Stormvogels op het middenveld werd dit seizoen ingenomen door zijn broer Thomas, komend van Onze Gezellen uit Haarlem-Noord. Na een wat stroeve start en 4 doelpunten gaat Thomas zich steeds meer als een vis in het water bij de Zeewijk-bewoners vinden; dit bleek duidelijk in het treffen tegen FC VVC, want met drie doelpunten werd hij de matchwinner; zijn tweede doelpunt was van wereldklasse, dus een juweeltje! Thomas wil zijn broer Bas zo snel mogelijk doen vergeten bij Stormvogels en het doelpuntenaantal van 18 wil hij graag verbeteren. Een nobel streven; nu er nog net geen een derde van de competitie gespeeld is, moet dat gaan lukken!

Trainer Sjaak Lettinga had in elke linie een mutatie: Stijn van der Voort is voorlopig niet beschikbaar omdat hij een stageplek ergens op zee heeft gevonden. Daarom verhuisde Rowan van Eijk naar de rechtsbackpositie, terwijl Gregory zijn plaats in het centrum van de verdediging innam. Door een bovenbeenblessure moest Danny Blok het duel buiten de lijnen als toeschouwer aanschouwen - zijn vervanger werd Berry Willemse. In de voorhoede is Hueyin Yilmaz nog steeds ergens in het buitenland een bruiloft aan het vieren; hij werd vervangen door Bjorne Slobbe.

FC VVC nam na het eerste fluitsignaal van de matig leidende M.K. Koet het initiatief en binnen twee minuten kopte Ruben Guda de bal net over. Binnen vijf minuten nam de equipe van trainer Rini van Roon, die aan zijn derde seizoen bij VVC bezig is (tot tweemaal aan toe deed zijn team aan de nacompetitie mee), de leiding. De snelle en balvaardige Jasper de Bie werd de diepte ingestuurd en van afstand schoot hij de bal op de paal die vervolgens voor de voeten van Stef Robberts belandde. Met een subtiele stift bereikte hij Kevin van Vilsteren en met een snoekduik wist hij met het hoofd de bal met een pisboog over de verbouwereerde doelman Germain Ebbeling in het doel te werken, 0-1.

Dit vroege tegendoelpunt was niet bevorderlijk voor het onrustige spel van de IJmuidenaren. De eerste twintig minuten konden de Vogels zich weinig kansen creëren, die wel aan VVC (eind van het het afgelopen seizoen vertrokken een zevental spelers naar elders) besteed werden. Zo zag Van Vilsteren de bal van de lijn gehaald worden en vloog daarna het leder van zijn voet rakelings naast.

Met nog een kwartier op de klok werd de stand gelijk getrokken. Na een goed opgezette aanval ontving middenvelder Glenn Bruinsma een pass van Slobbe, kapte zich mooi vrij en met een subliem schot in de uiterste rechterhoek werd de 17-jarige doelman Morris van 't Hart het nakijken gegeven, 1-1.

Acht minuten later belandde de bal na een afgeslagen aanval voor de voeten van Thomas Scholten en vanaf 10 meter plaatste hij de bal in de linkerhoek achter Van 't Hart, 2-1. Vier minuten van rust belandde de bal duidelijk op de arm van een VVC-verdediger, maar scheidsrechter Koet wuifde alle Stormvogels-protesten weg.

Maar de thee zat amper in het lichaam van de meeste spelers en Stormvogels kon toch na een minuut in de tweede helft haar voorsprong vergroten. Op links werd de mee naar voren gekomen centrumverdediger Van Nieuwkoop aangespeeld, omspeelde een paar tegenstanders, kwam in scoringspositie, bewaarde het overzicht en bood Tom van Mierlo een niet te missen kans: met zijn hoofd gaf hij Van 't Hart van de derde keer het nakijken, 3-1.

Toch wist FC VVC negen minuten daarna haar voorsprong te verkleinen. Na een aanval via drie schijven belandde de bal in de trechter voor de voeten van Van Vilsteren, die met een schuiver doelman Ebbeling kon passeren, 3-2. Bij dit doelpunt ging Ebbeling niet vrijuit omdat hij op de lijn bleef staan in plaats van naar de bal te gaan.

Binnen drie minuten vergrootte Stormvogels haar voorsprong weer met twee doelpunten en wat voor een doelpunt. Eentje van wereldklasse! Op rechts werd Joshua Jansen aangespeeld door Brian Ezeoke, liep een paar meter door om vervolgens een solide pass van meer dan veertig meter over links richting Scholten te verzenden. Thomas bedacht zich geen moment en nam in een keer de bal op zijn slof die als een kanonskogel het net in vloog.

Even later na dit magnifieke doelpunt werd de geblesseerd geraakte (enkel) Roy Schoorl vervangen door Mitchell Bruinink, die zijn officiële debuut in de hoofdmacht maakte, en in dezelfde minuut was Slobbe dicht bij een treffer: hij passeerde een aantal spelers, maar zag zijn inzet via Elroy Knol over de achterlijn verdwijnen. Halverwege de tweede helft wissel nummer twee: Slobbe maakte plaats voor Fernando Alphenaar.

Met nog een kwartier te spelen ging FC VVC alles of niets spelen en creëerde zich een aantal kansen: een kopbal vloog over en een schot ging rakelings voorlangs; bovendien belandde een kopbal van Van Vilsteren zelfs op de lat. En nadat Leon Plug voor Bruinsma in het veld was gekomen, wist VVC opnieuw de aansluitingstreffer op het scorebord te toveren. Ezeoke dacht dat hij een tovenaar was waardoor hij knullig balverlies leed op het middenveld. Verdediger Donny van Zandwijk kon hiervan profiteren en met een afstandsschot wist hij de bal achter de grabbelende handen van Ebbeling in de uiterste hoek te plaatsen, 4-3.

Maar toch kon Stormvogels de marge opnieuw tot twee doelpunten vergroten. Een goed voorbeeld doet volgen, dit dacht Scholten, want met een afstandsschot bracht hij de eindstand net in blessuretijd op 5-3.

Met deze verdiende overwinning in hun achterhoofd konden alle selectiespelers vanaf 19.00 uur behoorlijk aan de bak om wat geld te verdienen voor het lange trainingsweekend begin januari a.s. in Benidorm. In maagdelijk wit gestoken werden 135 gasten door hen keurig netjes op hun wenken bediend en deze 135 gasten konden genieten van een overheerlijke viergangenmenu, klaargestoomd door Frankie van Es en Tom Huijzinga, beiden als een viersterren kok in dienst bij cateringbedrijf Johan van Es. Alle gasten kunnen terugkijken op een geweldige en oergezellige avond. In een woord: KLASSE!!!

Zaterdag a.s. is de reis naar Amsterdam-West om aldaar tegen het wisselvallige VVA/ Spartaan aan tevreden. Zo wonnen de Amsterdammers het afgelopen weekend met 1-4 bij SCW en verliezen op 7 oktober met 8-1 bij DCG. Een ploeg waar je niet op aankunt.